tiistai 3. helmikuuta 2015

Valonpäivän kynttilät

Pehmeä siirtyminen tammikuun teemasta helmikuuhun tapahtui, kun Valon nimipäivän kunniaksi kasasimme vanhat kynttilänpätkät uusiokäyttöön ja valoimme niistä uusia kynttilöitä.

Askartelukaupoissa myydään kynttilän valmistukseen tarkoitettua kynttilämassaa, mutta näin pimeään talviaikaan kynttilöiden suurkuluttajalle tahtoo kertyä kaapin pohjille tarvikkeet ihan omasta takaa. Tästä postauksesta löydät ohjeet superhelppojen kynttiöiden tekoon, mutta pieni varoituksen sana: tähän puuhaan on helppo jäädä koukkuun!Eli; Kynttilänpätkien lisäksi tarvitset sydänlankaa (askartelukaupat), puisia grillitikkuja sekä muotteja joihin kynttilät valetaan. Mainioita muotteja ovat esimerkiksi tyhjät ja puhtaat elintarvikepurkit, kuten maito-, jogurtti- tai mehupurkit.

Kynttilänjämät kannattaa paloitella pienemmiksi ja niistä tulee poistaa kaikki ylimääräinen, kuten vanhat sydänlangat. Valitse muotti jota haluat käyttää ja mittaa muottiin sopiva sydänlanka. Lanka kannattaa jättää hieman pidemmäksi ja lyhentää sitten jälkikäteen sopivan kokoiseksi.Steariinin voi sulattaa vanhassa kattilassa, tai kuten tässä tapauksessa vesihauteessa metalliastiassa. Hyvä metallinen astia on esimerkiksi tyhjä puhdas säilyketölkki. Steariinin sulattamisen kanssa on oltava varovainen, sillä ylikuumentuessaan se saattaa syttyä palamaan.

Kun steariini on sula, uita siinä leikkaamaasi sydänlankaa niin että se kerää vahaa itseensä, nosta se puutikulla pois kattilasta ja vedä varovasti suoraksi. Varo sormiasi, sillä steariini on kuumaa!

Aseta sydänlanka puutikkua käyttäen muottiin (voit solmia sen tikkuun kiinni niin että se pysyy suorassa. Loistavasti tähän tarkoitukseen sopii myös pyykkipoika). Kaada perään sula steariini ja anna sen jähmettyä.

Jähmettyneen kynttilän saa muotistaan pois helposti, mutta tosi kynttilän voi tehdä suoraan kuumuutta kestävään astiaankin, kuten esimerkiksi vanhaan kahvikuppiin.
Valmiit kynttilät. Korkeampi kynttilä on tehty muoviseen juomamukiin ja matalampi kermaviilipurkkiin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti